Tip van BoGi #4: Etensresten, wat wel en wat niet voor de kippen

Tip van BoGi #4: Etensresten, wat wel en wat niet voor de kippen

Veel kippenhouders voeren huis-, tuin- en keukenrestjes aan de kippen. Op zich niets mis mee en het kan zelfs een welkome afwisseling bieden aan het dieet van de kippen. Toch zijn er een aantal kanttekeningen en zaken waar rekening mee gehouden dient te worden.  

Kippen denken simpel: eten, rusten, drinken, eten. Op het moment dat je ze iets voor schotelt, wat er lekker en behapbaar uit ziet, zullen ze er zeker aan beginnen. Dit wil echter niet zeggen dat het ook goed is voor de dieren. Daarnaast kent een kip, op het moment dat er iets lekkers voorgeschoteld wordt vaak geen mate.

Het voeren van etensresten is dus een kwestie van de juiste dosering. Let op met wat je verstrekt. Producten met veel vetten als frieten, kunnen beter achterwege gelaten worden vanwege de grote kans om dit over te doseren. Brood bevat over het algemeen veel natrium, waar een kip slecht tegen kan. Dit kan op lange termijn schadelijke gevolgen hebben.

Aardappelproducten, pasta en rijst worden over het algemeen graag opgenomen worden door kippen. Let echter wel op: deze producten bevatten erg veel koolhydraten. Kippen kunnen erg gemakkelijk vervetten, waardoor de conditie van de dieren achteruitgaat en de eierproductie afneemt. Voer de dieren daarom ook geen snoep, chocolade en andere enorm suikerrijke producten.

Groente en fruit zijn daarentegen geschikter als snack. Een overdoses hiervan kan leiden tot diarree, maar over het algemeen bevatten deze veel goede vitaminen als aanvulling op de basisvoeding. Daarnaast zijn kippen dol op groen, zeker als deze niet beschikken over een groene leefomgeving. De meeste groente en fruitsoorten zijn geschikt, let echter wel op met citrusschillen, bananenschillen en rabarber. Deze kunnen beter weggelaten worden.

Het is natuurlijk moeilijk om de mate te bepalen waarin kippen menselijk voedsel mogen eten. Als je het aan de hand van een voorbeeld simpel bekijkt: een mens eet op een dag 6 sneetjes brood (ongeveer 200 gram) op een gemiddeld lichaamsgewicht van 70 kg. Een gemiddelde kip weegt grofweg 1 tot 2 kg. De 6 sneetjes brood, zijn voor een kip dus maar 3 tot 6 gram brood, wat nog niet 1/5e van een sneetje brood is.

Let ook op de toestand waarin je je etensresten verstrekt aan de kippen. Kippen zijn dan wel niet zo kieskeurig als de mens en accepteren ook droog brood en overrijp fruit, maar net als voor mensen zijn rottende en beschimmelende producten schadelijk voor de dieren.

Conclusie: Je mag kippen zeker wel eens wat etensresten verstrekken. Let echter wel op in welke mate je dit doet. Groente en fruit zijn een gezonde snack en bieden een welkome afwisseling voor de kippen. Producten als brood, aardappelen en rijst dienen met mate verstrekt te worden, aangezien hierdoor snel vervetting op kan treden. Houd altijd in je achterhoofd; een kip weegt maar 1 á 2 kg wat maar een fractie is van een mens. De voeding dient hierop te worden afgestemd. 

Heeft u nog vragen? Neem contact met ons op!

Meer tips van BoGi? Vergeet ons dan zeker niet te volgen op facebook en houd onze website in de gaten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Kan ik u helpen?