De tip van BoGi #3: De rui

Tip van BoGi #3: Zo komen ze de rui door.

We zijn er misschien zelf nog niet helemaal aan toe, maar voor de kippen staat een zware periode voor de deur; de rui. Tijdens de rui verruilt de kip haar volledige verenpak en stopt ook tijdelijk met leggen. De rui vind meestal plaats van september tot november gedurende 4 tot 8 weken.

De rui kost enorm veel energie en eiwitten. De weerstand van de kippen gaat wat omlaag en de kippen zijn minder actief. Een leek zou denken dat de kippen ziek zijn, maar het aanmaken van een nieuw verenpak vergt enorm veel energie. Daarnaast is de kip minder goed in staat zichzelf warm te houden, waardoor er ook extra energie gebruikt wordt voor het warm houden van het lichaam.

Tijdens de rui is het van belang om de kippen van voldoende energie, maar met name van voldoende eiwitten te voorzien.

Door het onbeperkt verstrekken van een goed onderhoudsvoeder als legmeel of legkorrel, komen de kippen een heel eind. Toch zijn de kippen gebaat bij extra eiwitten en koolhydraten (energie) op het moment dat de rui het hevigst is of dit gepaard gaat met koude temperaturen.  

Voor de eiwitten kun je hierbij denken aan levend voer als meelwormen, maar ook aan ontkiemde granen, zoals onze BoGi kiemgranen. Zeker op het moment dat er weinig groen te halen is voor de kippen, zijn deze kiemgranen een waardevolle toevoeging. Naast dat deze veel eiwitten bevatten, komen ook de essentiële aminozuren en vitaminen binnen. Let op met dierlijke producten zoals zuivel, eieren en vlees. Naast dat deze eiwitten bevatten, hebben deze vaak ook veel vetten, zouten of stoffen die kippen niet af kunnen breken zoals lactose.

Voor koolhydraten heb je verschillende opties, denk aan broodresten, groente, fruit, maar het beste zijn granen. Granen zijn namelijk zoutvrij (wat in brood in te grote mate aanwezig is), bevatten vitaminen en mineralen en worden goed opgenomen door de kippen. Daarnaast zullen de kippen door een goed samengestelde scharrelgraan niet snel vervetten.

Groente mag altijd, maar met mate. Een overschot aan groen veroorzaakt diarree, waardoor de kippen in een nog grotere weerstandsdip komen dan dat ze door de rui al zijn. Hierdoor komen ze mogelijk later uit de rui en liggen ziektes op de loer.

Ook hoor je vaak over verschillende vitaminen preparaten (of rui hulp) die aan het drinkwater kunnen worden toegevoegd tijdens de rui. Bij een tekort aan vitaminen kunnen deze zeker effect hebben, maar in principe zijn deze overbodig op het moment dat er een goede basisvoeding wordt verstrekt, aangevuld met wat groen. Een overschot aan vitaminen wordt toch niet opgenomen en in sommige gevallen kunnen deze zelfs schadelijk zijn.

Kortom; Laat je niet gek maken over de rui. De kippen komen er met een goede basisvoeding goed doorheen. Als je wat extra’s wil doen, voer dan wat extra eiwitbronnen, energiebronnen en wat groen toe aan het dieet van je kippen. Houd de conditie van je kippen in de gaten en zorg dat ze niet vervetten, want dan gaan ze nooit meer leggen.

Volgende week gaan we verder in op het wel of niet voeren van etensresten. Wat kun je zonder problemen aan de kippen geven en wat beter beperkt of zelfs niet!

Heeft u nog vragen? Neem contact met ons op!

Meer tips van BoGi? Vergeet ons dan zeker niet te volgen op facebook en houd onze website in de gaten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Kan ik u helpen?