De tip van BoGi #2: Extra’s voor de kippen

Kip voer uit hand

Vorige week hebben we het gehad over de basisvoeding voor kippen. Naast basisvoeding, water en grit is er nog veel meer in de markt voor kippen. Voor nu focussen we even enkel op extra’s voor kippen.

Belangrijk is dat deze extra’s ook echt enkel extra’s zijn en dus dienen als bijvoeding. Minimaal 75% van het dieet van de kippen dient uit basisvoeding te bestaan. Op deze manier krijgt de kip alle benodigde nutriënten, vitaminen en mineralen binnen.

Welke soorten extra’s zijn er? Voor het gemak delen we deze extra’s even op in een aantal categorieën:

  • Granen / scharrelgraan
  • Levend voer / insecten
  • Groenvoer
  • Etensresten

Granen en graanmengsels zijn in vele soorten beschikbaar voor pluimvee, maar de meest bekende is toch wel het scharrelgraan (of gemengd graan). Dit bestaat, afhankelijk van het merk, uit verschillende soorten zaden en granen. Ons BoGi Scharrelgraan bevat bijvoorbeeld mais, tarwe, gerst, haver en zonnebloem pitten. Granen en graanmengsels zijn een goede snack voor kippen, echter dienen deze beperkt gevoerd te worden. Te veel van deze granen en de kippen zullen vervetten. Daarnaast is voor jonge dieren het eiwitgehalte hiervan verre van optimaal dus dienen deze met mate verstrekt te worden.

Levend voer wordt met name in de hobby pluimveehouderij steeds populairder. Denk hierbij aan meelwormen en vlokkreeftjes. Deze zijn in verschillende vormen op de markt. Denk hierbij aan levend, bevroren, gedroogd en verwerkt in diverse voeders. Levend insecten als meelwormen bevatten met de meeste voedingswaarde. Dit komt omdat er geen voedingsstoffen verloren gaan in het droog proces. Gedroogde insecten bevatten over het algemeen het minste voedingswaarde, maar zijn wel lang houdbaar.                                                                                                                                           Het voordeel van het voeren van insecten als meelwormen is dat deze een erg gunstige eiwit samenstelling hebben. Het hoge eiwitgehalte hiervan kan met name in moeilijke perioden als de rui goed benut worden door de dieren, aangezien dierlijke eiwitten door de kip beter opgenomen worden dan plantaardige eiwitten. Een bijkomend voordeel van het voeren van levende meelwormen is dat deze het natuurlijke scharrelgedrag bevorderen. Dit zorgt er voor dat een kip beter haar natuurlijke gedrag kan vertonen en ook meer leert eten. Daarnaast worden insecten vaak ingezet voor het tam maken en tam houden van kippen. Doordat ze er dol op zijn, is dit het perfecte lokmiddel.

Groenvoer wordt door de meeste kippen erg gewaardeerd. Met name de dieren die niet op gras of een groene omgeving worden gehuisvest nemen groenvoer erg graag op. Niet alle vormen van groenvoer zijn echter geschikt voor kippen. Bladgroenten met veel water, zoals sla kunnen namelijk snel te veel verstrekt worden waardoor er verteringsproblemen en diarree kunnen ontstaan. Producten als andijvie, wortel, broccoli en onze BoGi kiemgranen zijn hiervoor meer geschikt. Kiemgranen bevatten daarnaast veel gezonde, beschikbare eiwitten.

Etensresten kunnen, mits beperkt, goed aan kippen worden verstrekt. Kippen zijn van nature alleseters, dit wil echter niet zeggen dat alles gezond is. Broodresten, aardappelen, fruit en zelfs vlees wordt door de kippen binnen enkele seconden weggewerkt. Belangrijk bij het verstrekken van etensresten is om dit in erg beperkte mate te doen. De meeste etensresten zijn ongezond voor kippen. Frieten zijn te vet, brood en vlees bevatten vaak te veel zout en aardappelen zijn te rijk aan koolhydraten. Wij mensen kunnen hier door onze massa prima tegen, maar 1 frietje voor een kip staat gelijk aan een flinke portie frieten voor een volwassen mens. Uiteraard mag dit wel eens, maar met mate!

Kortom; natuurlijk mag je je kippen wat extra’s geven, zeker als je voor de juiste snacks kiest. Let op met etensresten maar kijk eens naar gezonde kippensnacks als kiemgranen, levend voer als (gedroogde) meelwormen of een goed scharrelgraan mengsel. En, zoals al eerder verteld, alles met mate. Ga er vanuit dat zeker 75% van de voeding uit basisvoeding bestaat.

Natuurlijk kun je je kippen het hele jaar rond hetzelfde voeren, maar de behoefte van een kip verschilt nogal in de loop van het jaar. Denk bijvoorbeeld aan de rui perioden en de koude winter. Volgende week gaan we hier verder op in.

Heeft u nog vragen? Neem contact met ons op!

Meer tips van BoGi? Vergeet ons dan zeker niet te volgen op facebook en houd onze website in de gaten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Kan ik u helpen?