De tip van BoGi #1: Basisvoeding

Zoals alle kippenhouders wel zullen hebben ervaren: kippen eten vrijwel alles. De kip is dan ook een alleseter. Dit wil niet zeggen dat een kip ook alles moeten en kunnen eten. De gehouden kippen van nu zijn niet meer in staat om zelf een compleet en gezond kostje bij elkaar te scharrelen, in tegenstelling tot de boshoen waar onze kippen vanaf stammen.

De basisvoeding van kippen dient uit een aantal onderdelen te bestaan. Dit zijn water, grit en een geschikte basisvoeding.

Water spreekt voor zich, dit dient onbeperkt en vers beschikbaar te zijn voor de kippen in alle leeftijden. Zeker leggende kippen nemen veel water op, aangezien het merendeel van een ei uit water bestaat. Water nemen kippen naar eigen behoefte op.

Grit is een bron van kalk. Deze kalk hebben de (leggende) hennen erg hard nodig voor het vormen van de eierschaal. Een gebrek aan kalk zal dan ook al snel voor problemen zorgen. Denk hierbij aan windeieren, een dunne eierschaal of zelfs legnood. Grit mag dus niet ontbreken in de basisvoeding van kippen. Dit kan zowel door het voer als in een los bakje aangeboden worden en wordt naar eigen behoefte opgenomen.

De basisvoeding bevat de benodigde voedingsstoffen, vitaminen en mineralen voor een gezonde kip. De basisvoeding bestaat in twee vormen: legmeel (of dagvoermeel/voermeel) en legkorrel (of pluimveekorrel). De samenstelling van beide is vrijwel gelijk, enkel de vorm verschilt. Legkorrel is in feite fijner gemalen en samengeperst legmeel. Beide zijn dus voor vrijwel alle kippen geschikt vanaf een volwassen leeftijd. De keuze tussen legkorrel en legmeel is volledig persoonlijk. De verschillen in de voeders zijn dat het bij legkorrel onmogelijk is voor kippen om te selecteren, aangezien alle korrels hetzelfde zijn. In meel zijn echter ook grotere delen aanwezig, waardoor de kippen mogelijk kunnen selecteren. Daarnaast zijn er voorstanders van legmeel voor kleine krielkippen, aangezien deze de kleinere delen beter op kunnen nemen dan legkorrel.

Wij bieden zowel legmeel als legkorrel aan, beide met dezelfde (in onze ogen ideale) samenstelling. Deze voldoet aan de behoefte van de kip, zowel op het gebied van energie en eiwitten, als op het gebied van vitaminen en mineralen.

Naast deze basisvoeding kunnen uiteraard ook extra’s worden verstrekt, maar daarover volgende week meer…

Heeft u nog vragen? Neem contact met ons op!

Meer tips van BoGi? Vergeet ons dan zeker niet te volgen op facebook en houd onze website in de gaten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Kan ik u helpen?

Tijdelijke wijziging bezorgtijden i.v.m. vakantie

Bestellingen geplaatst tussen 13 en 28 juli worden bezorgd in de week van 29 juli.

We wensen jullie een fijne zomervakantie!